Головнокомандувач Залужний підтвердив збиття двох російських літаків

Ввечері вчора, 14 січня, над Азовським морем Збройні Сили України збили російський літак А-50 та повітряний командний пункт Іл-22М11.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Головнокомандуючого ЗСУ Валерія Залужного.

«Воїни Повітряних Сил Збройних Сил України знищили ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22. Дякую Повітряним Силам за чудово сплановану та проведену операцію в Приазов’ї! Слава Україні!», – повідомив Залужний у Telegram.

Цю інформацію підтверджують і в Повітряних Силах ЗСУ.

«Мінус ворожий  літак дальнього радіолокаційного виявлення 🛩 А-50 та повітряний пункт управління противника ✈️ Іл-22! Спецоперація в Приазов’ї пройшла успішно. Далі буде…», – йдеться у повідомленні.

Дуже цікаво, що, за повідомленнями ЗМІ та телеграм-каналів, російські блогери та пропагандистські видання вже приписали честь збиття «однієї з найважчих цілей для ППО, за рівнем захисту рівної авіаносцю» – літака А-50… собі.

«Противник до збиття/підбиття бортів відношення не має», – заявляє один з російських «військових блогерів».

Ще б пак, адже той самий блогер нещодавно заявляв щодо літака А-50: «з огляду на міць свого локатора, йому навіть не треба відлітати зі своєї території, він і так все бачить і знає, а якщо він і вилітає, то охороняється такою кількістю літаків та засобів ППО, що якщо колись літак ДРЛВ буде вражений, екіпаж винищувача чи розрахунку ЗРК одразу ж отримає вищу нагороду своєї країни».

Мабуть, для вирішення питання, хто саме збив А-50, треба уважно слідкувати за нагородженнями найближчим часом.

До речі, вважається, що подібних придатних для використання літаків, як цей, на озброєнні росії усього три. Було три до вчорашнього вечора.

Як повідомляв Харків Times, рахунок третьої сотні збитих російських літаків Повітряні Сили ЗСУ відкрили ще у травні 2022 року, на третьому місяці повномасштабного вторгнення. Від того часу їх не бачили над Харковом та більшою частиною Харківщини.